Fruit

Поради щодо викладки товарів у продуктовому магазині: способи та місця розміщення

 

Величезний асортимент товарів у магазині не гарантує високих продажів. Справа не в кількості, а якості та доступності для потенційних покупців. Якщо, зайшовши в магазин, покупець стикається  з труднощами під час пошуку товару, навряд чи він стане постійним клієнтом.

 

Для максимального комфорту покупців, при розміщенні товару в магазині застосовуються принципи мерчендайзингу – це спеціальні правила та способи викладки товару у торговому залі.

 

Варіанти викладки товару:

 

1. Викладка за товарними групами.

Такий спосіб викладки полягає в розміщенні на полицях однієї групи товарів, наприклад молока, але різної упаковки та виробників. Це полегшує процес покупки, коли весь асортимент молочної продукції перед очима і не потрібно шукати потрібний товар по всьому магазину.

 

Така викладка за групами товару є зручною ще й тим, що можна порівнювати ціни товару різних виробників.

 

 

2. Викладка брендблоком або за виробниками.

Викладку за брендами найчастіше застосовують для більшої впізнаваності конкретного бренду серед інших торгових марок. Корпоративний блок – виділене місце на стелажі для товарів конкретного виробника.

 

Така викладка товарів привертає увагу покупців контрастом та кольором на відміну від інших видів викладки. Брендована викладка збільшує час перебування відвідувачів біля таких товарів. Створюється ефект рекламного стенду.

 

3. Вертикальна викладка.

При застосування вертикальної викладки, товари однієї марки або виробника викладаються на полицях по вертикалі, зверху вниз. Товари розміщуються вертикально рядами по всій довжині. Така викладка допомагає покупцям швидко зорієнтуватися під час пошуку продукції.

 

При цьому товари розподіляються за розміром від меншого до більшого: найменші на верхніх полицях, великі на нижніх. Відомо, що при ухваленні рішення покупець перебуває на відстані не більше 50 см від товару. Тому вважається, що для того, щоб покупець помітив товар, ширина (викладки) вертикального ряду товарів одного бренду повинна бути не менше 40см.

 

4. Горизонтальна викладка.

 Ще один тип викладки товару у магазині, коли товари однієї групи (на вигляд або бренду) розміщують горизонтально на 2-3 полицях. Товар розміщують уздовж по обладнанню, по полицях стелажів, вітрин тощо. На найнижчій полиці розміщують товар найбільших розмірів або дешевший.

 

Товар викладається зліва направо за типом та зменшенням розміру. У супермаркетах часто використовують змішаний тип – горизонтальна+вертикальна викладка. Якщо у товарної групи невеликий вибір позицій, то товар краще розмістити використовуючи вертикальну викладку. Якщо, навпаки, асортимент ширший, краще спрацює горизонтальна або комбінована викладка.

 

Важливий момент, горизонтальну викладку одного товару не слід робити довше, ніж 1,5 метра. Все через сприйняття. Людина візуально розподіляє стелаж на зони по 1,5-2 метри і не зможе побачити товари, що знаходяться за межами такої зони.

 

5. Дисплейна викладка.

Такий спосіб викладки зазвичай застосовують на додаткових місцях продажу. Найчастіше це окремий рекламний стенд або стійка, що розміщується на видному місці в торговому залі для привернення уваги покупців. Такий стенд має бути добре освітлений та оформлений.

 

Тут акцентується увага на певних товарах. Дисплейну викладку використовують для сезонної та акційної продукції.

 

6. Палетна викладка.

 

Для такого виду викладки використовують палети – спеціальні піддони, на які викладається товар. Для привернення уваги обов'язковою є інформація про товар із зазначенням ціни. Палетна викладка вважається ефективною, коли на палету виставляється велика кількість одного виду товару.

 

Зазвичай палетна викладка розміщується по периметру магазину або касової зони. Завдяки цій викладці продається навіть неходовий товар.

 

7. Масова викладка.

Товари підвищеного попиту викладається у великій кількості у вигляді пірамід, кубів та різних тематичних фігур. Цей метод викладки товарів дозволяє мерчендайзерам досягти ефекту «доступності», щоб клієнт мав можливість – підійти та доторкнутися до товару. Масова викладка активно підтримується POSM: спеціальні великоформатні цінники, прапори, гірлянди, штендери та ін.

 

Часто таку викладку організовують під час проведення спеціальних рекламних акцій та сезонних розпродажів товарів.

 

 

Поради щодо викладки товарів:

 

  • Контролюйте заповненість полиць та вітрин. Якщо товару не багато – створюйте видимість повних полиць. Встановлюйте вітрини та стелажі із дзеркальними панелями.

 

  • Ваговий товар одного виду викладайте щонайменше в 3 ряди.

 

  • Зрізи ковбас, сиру, м'ясної продукції мають бути свіжими.

 

  • Товар з високими цінами розміщуйте окремо від дешевого, з поступовим зростанням ціни.

 

  • Популярні товари розміщуйте на початку та в кінці стелажу. Інші - у середині. Неходові товари поруч із популярними товарами продаються краще.

 

  • Звертайте увагу на товари з невеликим терміном придатності та зробіть їх доступними покупцям.

 

  • Товари одного бренду розміщуйте поруч, наприклад соки однієї торгової марки.

 

  • Дотримуйтесь чистоти, охайності торгового залу та обладнання.

 

Які види викладки товару краще працюють?

 

Тут немає єдиної правильної відповіді. Це залежить від групи товару, формату самого магазину та особливості цільових покупців.

Важливо, щоб пошук потрібного товару для покупця був максимально простим та зручним. А  викладка повинна привертати увагу клієнтів та залучати до процесу покупок.

Шукаєте сервіс для створення планограм?

Спробуйте безкоштовну демо-версію PlanoHero