Wine layout

 

Як прочитати планограму?

 

Ритейлери застосовують планограми для ефективного використання торгової площі. Планограми допомагають організувати викладку товарів та зробити її привабливою для покупців, використовуючи правила мерчендайзингу, маркетингу, психології.

 

Для чого ритейлерам потрібна планограма?

 

Планограма  — це інструмент візуального мерчендайзингу для розміщення товарів в магазині. Це схематичний план викладки товару на полиці або так звана дорожня карта для менеджерів магазинів, які безпосередньо займаються процесом викладки товарів згідно планограм. Так, менеджери, які викладатимуть товар, будуть постійно слідкувати за наявністю товарів на полицях і точно знатимуть місце кожної позиції. Крім того, для відділу мерчендайзингу робота з планограмами дозволяє не тільки створювати ефективні планограми, але постійно аналізувати викладку, а також відстежувати головні показники продажів та товарні запаси. 

Крім цього, завдяки ефективній викладці, мерчендайзер створює сприятливі умови для здійснення покупок. Продумане розташування товарів підвищує майбутні продажі. А логічно організована викладка допомагає правильно направляти покупців і розповідає клієнтам, де шукати потрібні товари.  Це, своєю чергою, мотивує здійснити покупку. Планограми ефективні як для невеликих магазинів, так і для великих ритейлерів. Це великі можливості для планування викладки згідно з поточним попитом, особливостями та потребами клієнтів.

 

Застосовуючи спеціальний софт для планування розміщення товару, можна в декілька кліків створювати плани магазинів з обладнанням та з планограмами на цих планах. 

 

PlanoHero planogram

приклад планограми викладки товару в сервісі PlanoHero

 

Правильно сформована планограма покаже правильне розміщення кожної товарної позиції, кожного SKU на полицях. Крім цього, створення плану магазину дозволяє розмістити торгове обладнання, визначити де будуть стелажі, вітрини, рекламні стенди, каси та додаткові місця продажу.

 

Розуміння планограми

 

Для того, щоб менеджер в магазині зміг правильно розмістити товар згідно планограми, він повинен правильно прочитати планограму, зрозуміти тип, розміри, характеристики не тільки товарів, але й самого обладнання, на якому здійснюється викладка товарів. Добре розроблена планограма вкаже оптимальне розташування кожної товарної одиниці (або SKU) у вашому магазині.

Помилитись у читанні планограми означатиме помилитись у викладці. І тоді уся попередня робота мерчендайзера, категорійного менеджера, маркетолога та планограмувальника буде марною. А результати такої викладки буде складно прогнозувати та аналізувати. 

 

Як читати планограму?

 

Ваші менеджери повинні знати, як читати планограму, щоб вони могли відповідно розташувати ці продукти в магазині:

 

  • Уважність до параметрів. Детальна планограма дає можливість прочитати та зрозуміти усі елементи викладки та місця розташування: номер товару (номер товару на полиці зліва на право), артикул, штрих-код, постачальник, порядок викладки у глибину/у висоту, кількість фейсів, запас товару, кількість залишків тощо. Звертайте увагу на специфікацію кожного SKU та характеристики обладнання.

 

  • Визначити тип обладнання. Менеджер в магазині має знати, яке саме обладнання використовується на планограмі: різні стелажі, холодильники, вітрини, стенди, рекламні дисплеї. Тому дуже важливо вміти розпізнати на плані тип обладнання і відповідно правильно розмістити товари.

 

  • Ідентифікувати сам товар, бренди, категорії, групи товарів. Для правильного виконання планограми, менеджер магазину має чітко визначати продукцію, бренди на планограмі та їх параметри. Розбираючись у брендах, SKU, групуванні та сумісності продукції, менеджер зможе вдало поєднувати товари із вже наявними на полицях. Це найвідповідальніший момент, коли невелика помилка може викликати падіння в продажах чи негативно вплине на репутацію бренду.

 

  • Відповідність викладки (розміщення) товарів. Менеджери повинні знати як виконувати викладку товарів згідно планограми. Планограмувальники можуть вносити зміни у вже активні планограми або створювати нові планограми відповідно до попиту, сезону чи маркетингової кампанії. Ваші співробітники мають вчасно отримувати та виконувати планограми - викладати товар і слідкувати, щоб потрібний товар був в потрібному обсязі в потрібному місці. 

 

Juice layout

приклад планограми викладки соків

 

Менеджери в магазині, відповідальні за виконання планограм, не вгадують майбутню викладку і не приймають рішення по розміщенню товарів. Вони працюють із вже готовими планограмами, які містять усю необхідну інформацію про викладку : параметри товару, обладнання, бренди, кількість фейсів, особливості розміщення тощо. Після виконання планограми, менеджеру бажано порівняти свою виконану викладку з отриманою планограмою.

 

Порада 1

 

Виділіть час для ознайомлення з планограмою. Переконайтесь у правильності товарів на планограмі й тих, які наявні в магазині. Порівняйте універсальний код продукту (Universal Product Code), так званий штрих-код зі своїм списком артикулів. 

 

Порада 2

 

Фотографуйте розміщені товари та порівнюйте фото виконаних викладок із планограмами. Перевірте кількість фейсів, розміри, пакування, відповідність SKU. Знайшли розбіжності? Виправте неточності та тільки тоді відправляйте фотозвіти виконаних планограм.

 

У випадку, коли ритейлери використовують у своїх мережах сервіси для створення планограм, тоді з’являється можливість скористатись перевагами таких програм. Так, сервіс для створення планограм PlanoHero, дозволяє створити обладнання, план магазину та планограми. А також  відправити планограму в магазин та проконтролювати її виконання. Водночас менеджер в магазині отримає не просто планограму, як візуальну схему розміщення товарів, але й побачить повну комплектацію планограм - таблицю з переліком і порядком розміщення товарів на обладнанні, а також їх параметрами. Така детальна інформація допомагає попередити можливі неточності у викладці.  

 

Якщо допустити ситуацію, коли планограма виконана з помилками й мерчендайзинг вашого магазину не збігається з планограмами, то, скоріш за все, ви опинитесь в ситуації, коли буде складно оцінити ефективність викладки чи проаналізувати продажі. Проблеми можуть початись, коли деякі товари закінчаться в магазині, а ви не будете про це знати. Це, своєю чергою, призведе до втрати клієнтів, репутації та втрачених продажів. 

 

Пам’ятайте : успіх виконання планограм залежить від того, чи вміють ваші менеджери правильно читати планограми. Досвідчений менеджер одразу визначить усі нюанси викладки на планограмі. Але ситуації бувають різні та менеджер, можливо, раніше не працював з деякими видами товарів. Тому приділіть особливу увагу навчанню ваших співробітників.

Шукаєте сервіс для створення планограм?

Спробуйте безкоштовну демо-версію PlanoHero