Аналіз мерчендайзингу

 

 

Аналіз мерчендайзингу в магазині. Як аналітика продажів допомагає оцінити ефективність викладки?

 

Аналітика мерчендайзингу – збір та аналіз усіх показників для розуміння ефективності процесу мерчендайзингу та пов'язаних процесів у магазині.

Аналіз продажів дозволяє аналізувати викладку в магазині та генерувати інсайти, використовуючи отримані дані. Це дозволяє ритейлерам приймати рішення на основі даних для ефективної стратегії мерчендайзингу та збільшення прибутку.

Управління поличним простором за допомогою аналітики

Правильна викладка з потрібними товарами допомагає мережам уникнути втрачених продажів. Завдяки аналітиці ритейлери оперативно дізнаються, як продається товар у магазинах, оцінюють попит і кількість товарного запасу у магазині. Своєчасне отримання такої інформації допомагає швидко формувати замовлення та уникнути порожніх полиць.

Аналітика допомагає брендам та постачальникам відстежувати свої продажі в кожному магазині та переконувати ритейлерів надавати їм більше місця на полицях. А розуміння як споживачі сприймають бренд та розуміють продукт допомагає покращити позиціонування бренду.

Завдяки аналізу мерчендайзингу мережі можуть вчасно виявляти проблеми в асортименті та використовувати можливості для покращення викладки у магазині.

 

Як зрозуміти, що ваш мерчендайзинг ефективний?

Продажі – найкращі орієнтири. Головні показники: прибуток, оборот, кількість чеків, кількість продажів, продажів із 1 кв.м. площі.

Налаштований процес мерчендайзингу дозволяє аналізувати процес та приймати рішення на основі результатів аналізу.

Використовуючи інструменти для автоматизації мерчендайзингу, мережі, можуть керувати всіма процесами від створення планів і планограм до контролю та аналізу викладки в магазинах. Функціонал сервісу PlanoHero дозволяє відслідковувати аналітику у розрізі планів магазинів, планограм та зведену аналітику по всій мережі.

 

Аналітика планів магазинів

Аналізуючи показники на плані магазину відстежуються показники продажів всього магазину та кожної планограми. У сервісі PlanoHero доступна аналітика за важливими показниками: оборот, кількість чеків, продаж, прибуток, кількість залишків. За допомогою теплової карти у сервісі можна аналізувати рух відвідувачів у торговому залі (гарячі та холодні зони магазину).

 

 

План магазина PlanoHero

 

Аналіз руху покупців у торговому залі

 

Аналіз ефективності використання торгової площі показує проблемні ділянки та перспективні зони.

Теплові карти дозволяють оперативно оцінити ситуацію в магазині у різні періоди часу. Завдяки розумінню того, як відбувається трафік відвідувачів у торговому залі, можна оптимізувати роботу магазину та налаштувати ефективний мерчендайзинг.

Виявлення «гарячих» та «холодних» зон магазину дозволяє визначити популярні товари та місця у торговому залі з високим трафіком покупців. Для ритейлерів це можливість швидко реагувати на неефективне використання площі торгового залу, оптимізувати асортимент товару, підібрати супутні товари для крос-мерчендайзингу в кожній зоні магазину та аналізувати ефективність акцій та сезонних/святкових розпродажів.

 

Аналітика планограм

Можливість оперативно отримувати аналітику продажу товарів, розміщених на планограмі. У сервісі PlanoHero доступні звіти про втрачені продажі, коли товар не продавався, ABC аналіз (оборот, прибуток, кількість продажів та кількість чеків), надлишок чи нестача товарів.

В основі AВС-аналізу лежить принцип Парето, який ще називають правилом 80/20. Цей принцип полягає в тому, що 80% доходу магазину приносять лише 20% товарів. Використання AВС-аналізу дозволяє виявити 20% найрентабельніших товарів в асортименті магазину. Аналізувати можна товарні групи, категорії, конкретні бренди чи постачальників.

Ця важлива інформація допомагає мережам приймати рішення про зміну асортименту та формувати викладку товарів на основі даних аналітики.

Крім того, сервіс надає доступ до зведеної аналітики продажів товарів по всій мережі магазинів. Аналізуючи загальні продажі і по кожному магазину можна порівняти основні показники та оцінити ефективність кожної торгової точки.

Аналізувати процеси у магазинах потрібно постійно. Тут важлива системність та комплексний підхід. В іншому випадку, вам буде складно порівнювати поточні дані з попередніми.

 

 

Планограма викладки товарів PlanoHero

 

Навіщо потрібна аналітика процесу мерчендайзингу?

Використовуйте аналітику для підвищення ефективності та результативності мерчандайзингу. Керуйте категоріями, оптимізуйте асортименти, керуйте запасами, щоб створити відмінний досвід покупок для ваших клієнтів.

Мерчандайзинг сприяє збільшенню продажів та залученню нових покупців. Саме тому необхідно постійно вдосконалювати та підвищувати мерчандайзинг мережі.

Аналіз мерчендайзингу мережі допомагає приймати рішення на основі даних та збільшити дохід, підвищити лояльність та випередити конкурентів.

Великим мережам складно розуміти процеси у мережі без використання аналітики. Використовуючи аналіз мерчендайзингу ритейлери можуть робити прогнози нових тенденцій у викладці, продажах та адаптувати процеси для збільшення прибутків та підвищення рівня задоволеності клієнтів.

 

Шукаєте сервіс для створення планограм?

Спробуйте безкоштовну демо-версію PlanoHero