Мерчендайзинг в аптеці

 

 

Мерчендайзинг в аптеці. Особливості та види викладки товарів 

 

 

Мерчендайзинг - комплекс заходів, спрямованих на просування товарів і залучення покупців для здійснення покупки з метою збільшення прибутку. 

 

Заходи мерчендайзингу визначають методику успішності продажу товару, підготовку до продажів товару та місця для продажів. Мерчендайзинг ґрунтується на правилах презентації товарів, які сформовані на основі спостережень за поведінкою покупців. 

 

Принципи мерчендайзингу працюють не тільки у мережах магазинів та супермаркетів, але й в аптечних мережах та окремих аптеках. Аптечний мерчендайзинг має дуже багато схожого з викладкою у супермаркеті. Однак є деякі відмінності.

 

Особливості мерчендайзингу в аптеках пов'язані зі специфікою як самого товару, так і торгових залів. Мерчендайзинг може бути застосований тільки до безрецептурних лікарських препаратів. У випадку обмеженої площі торгового залу немає можливості використовувати багато рекламних матеріалів. 

Для мерчендайзингу в аптеці важливо сформувати правильну привабливу викладку, щоб привернути увагу покупців і дотриматись усіх фармацевтичних стандартів. Зокрема, не порушити правила зберігання та законодавство про обіг лікарських препаратів.

 

У роздрібних аптеках ефективний мерчандайзинг є ключовою зброєю для стимулювання продажів. Основною метою мерчандайзингу аптек є не просто стимулювання продажів та зростання прибутку, але й просування продукції та підвищення лояльності клієнтів.

 

 

Головні вимоги до мерчендайзингу в аптеці:

 

  • Мінімум зусиль покупців для пошуку потрібного товару ( зручний доступ до товарів при відкритому типу викладки).
  • Викладка має привабливою та стимулювати продажі.
  • Лікарські засоби мають розміщуватися групами згідно особливостей зберігання та всім вимогам контролюючих органів. 

 

 

Викладка товарів відкритого і закритого типу

 

В аптеках з викладкою відкритого типу (з вільним доступом до товарів) з великою площею використовують принципи мерчендайзингу, які притаманні роздрібним магазинам. 

 

Горизонтальна викладка. Товари представлені по всій довжині полиці і діляться по виду та по торговій марці/бренду. Наприклад, викладку косметичних засобів можна розподілити по полицям: на одній полиці товари для догляду за волоссям, на другій - для догляду за обличчям, на третій - косметика для тіла. При горизонтальній викладці найсильніші місця розташовані в центрі полиці і праворуч від центру. Їх ще називають "золотими". Тому, саме в центрі полиць розміщуються товари, що приносять найбільше прибутку. Праворуч від них, зазвичай, дорожчі товари, а ліворуч від центру розміщуються дешевші препарати.

 

Вертикальна викладка. Спосіб викладки товару в кілька рядів по вертикалі зверху вниз. "Гарячі зони" такої викладки - місця на рівні очей і на рівні рук. Слабкі місця з найменшими продажами, відповідно - на рівні ніг і на рівні голови.

 

Викладка блоками. Товари викладаються групами в єдиному блоці. Наприклад, за виробником, брендом або фармакологічною групою чи способами прийому. Блоки, розташовані або по горизонталі, або по вертикалі. 

 

Викладка на рекламних стендах або в оремих кошиках. Нагадуємо, що в Україні дозволяється реклама лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря.

 

Крім того, є загальні правила розподіл товару за висотою. Тут врахуйте зріст середньостатистичного покупця. За статистикою, найчастіше аптеку відвідують 65% жінок і 35% чоловіків. Якщо середньостатистичний зріст становить 160 см, то найвигідніша полиця знаходиться  на висоті 120-160 см від підлоги.

 

Викладка товарів на полицях на рівні ніг  -  відстань від підлоги приблизно 0,2-0,6 м. Тут розміщують товари великих розмірів (наприклад, підгузки для дітей).

 

Нижній рівень рук, відстань від підлоги 0,6-0,9 м. Тут варто розташовувати перев'язувальні засоби та товари першої необхідності.

 

Верхній рівень рук, відстань від підлоги 0,9-1,1 м. На цьому рівні доцільно розміщувати сезонні товари і товари, що широко рекламуються (наприклад, протизастудні лікарські засоби або засоби від алергії), а також ті, на які діють знижки.

 

Рівень очей або “золота полиця”, відстань 1,2-1,6 м. Полиця найбільших продажів і прибутків. Тут викладають новинки або товари зі знижкою. Викладка на цьому рівні зазвичай забезпечує 40% усіх продажів.

 

 

Цікавий факт
Увага покупця працює за принципом читання книги - зліва направо. Так само, за годинниковою стрілкою, людина найчастіше рухається по торговому залу. Тому товари, розташовані праворуч від входу, зазвичай, не мають великого попиту. Це ж стосується місць на полицях. Товари на початку і в кінці вітрини залишаються поза увагою покупця.

 

 

 Деякі покупці самостійно обирають безрецептурні препарати в аптеках, але водночас вони не завжди розуміють, який саме лікарський засіб їм необхідний. Тому на полицях однієї вітрини розміщують препарати-аналоги різних виробників і покупець отримує можливість вибору. 

 

В аптеках з викладкою закритого типу (на закритих вітринах) слід обмежити презентацію товарів більше ніж двома фейсами. На обмеженій площі торгового залу це може створити враження про мінімальний асортимент.

При оформленні прикасової зони в аптеках застосовують викладку товарів в невеликих упаковках з яскравим дизайном для стимулювання імпульсних покупок.

 

Важливо дотримуватись певних правил викладки товарів в аптеці. Зверніть увагу, що окремо у торговому залі розміщуються:

 

  • лікарські препарати, БАДи і медвироби;

  • рецептурні та безрецептурні препарати;

  • внутрішні та зовнішні препарати;

  • лікарські препарати групуються за фармакологічною дією.

 

 

Інші правила мерчендайзингу в аптеці:

 

  • дотримання кольорової гами;

  • розміщення зліва направо: від світлих до темних відтінків;

  • упаковки препаратів викладають мають "лицьовою" стороною;

  • чергування на полицях дорогих лікарських препаратів із більш дешевими;

  • дотримання чистоти і цілісності упаковки;

  • усі позиції товару, розміщені на полицях, мають бути забезпечені запасом від трьох днів;

  • зазначення ціни на кожній упаковці з лівого боку;

 

Кожна група препаратів повинна мати рубрикатор. Його має бути добре видно, також краще уникнути використання спеціальних медичних термінів - покупець має розуміти, що за препарати перед ним.

Зауважимо, що мерчендайзинг в аптеці ефективний для викладки безрецептурних препаратів в торговому залі. Тому є деякі обмеження у використанні прийомів мерчендайзингу в аптеці. Мерчендайзинг не поширюється на рецептурні препарати, дешеві та маловідомі засоби та надто дорогі препарати.

 

Викладка в аптеці здійснюється за певними правилами і відповідно до схеми - планограми викладки товару. 

 

 

Що таке планограма в аптеці? 

 

Аптечна планограма - це дорожня карта вашої аптеки, яка відображає правильне розміщення препаратів на полицях та вітринах. Це план-схема викладки, в якій  якому детально відображаються місця розміщення кожного товару на торговому обладнанні аптеки. 

При створенні планограми завжди необхідно враховувати три фактори: вимоги постачальника товару, можливості самої аптеки (торгової площі та обладнання ) і поведінку покупця. 

 

Планограми в аптеці дозволяють налаштувати процес викладки і контролювати її ефективність. Це можливості ефективно розмістити кожен препарат, оптимізувати поличний простір та продумати викладку для збільшення продажів.

За допомогою аптечної планограми можна легко визначити найпопулярніші товари та відслідкувати поведінку клієнтів. Дізнайтесь, які препарати користуються найбільшим попитом, а які не продаються за допомогою аналізу планограм. Створити планограму, керувати асортиментом товарів, проводити ротації та визначати кількість залишків товару можна за допомогою сервісу PlanoHero. Це інструмент для автоматизації мерчендайзингу, що допомагає налаштувати цілий процес: від створення плану аптеки, торгового обладнання, планограми викладки товарів, до відправки її в аптеку та контролю за її виконанням. Також сервіс дозволяє отримати аналітику плану аптеки за допомогою теплової карти із визначенням зон з найвищим та найнижчим трафіком покупців руху. 

 

 

Ось кілька головних порад для стратегії аптечного мерчендайзингу:

 

  • Дотримуйтесь порядку. Усі препарати мають бути на своїх місцях. Розміщуйте товар так, щоб підвищити продажі та не порушити правила зберігання.
  • Ефективних продажів не може бути без продуманої викладки товару. 
  • Використовуйте планограми. Автоматизуйте процес планограмування для усієї мережі аптек чи окремої аптеки. Контролюйте виконання планограм в аптеці та аналізуйте продажі.

 

Мерчендайзинг - це необхідна складова для успішного бізнесу. Викладка в аптеці - мистецтво ефективної демонстрації товару покупцям для зростання товарообігу аптеки та прибутку. Аптечний мерчендайзинг - це просування безрецептурних препаратів, товарів загального медичного призначення та інших супутніх товарів.

 

Шукаєте сервіс для створення планограм?

Спробуйте безкоштовну демо-версію PlanoHero