planogram

 

 

Час автоматизувати мерчендайзинг. Навіщо магазинам планограми?

 

 

Як швидко дізнатись на якій полиці розміщений товар в магазині?

Подивитись планограму.

Як відстежувати ефективність викладки? Як керувати товарними запасами?

За допомогою планограм.

 

 

Планограма - план розміщення та презентації товарів на торговому обладнанні магазина.

 

Робота з планограмами здається складною, але, насправді, це спрощення процесу викладки товарів. Менеджер в магазині, який виконує викладку згідно планограми, допускатиме менше помилок, адже йому не потрібно вигадувати, як і де краще розмістити товар. Так, він відповідатиме за правильність виконання викладки згідно отриманої планограми. Але саму планограму розроблятиме відділ мерчендайзингу (або планограмування). Це вимагає дуже ретельної попередньої роботи для створення ефективної викладки товарів на планограмі та автоматизації усього процесу. І результатом пропрацьованої планограми в центральному офісі стануть, безперечно, продажі.

 

 

planohero planogram

 

 

Планограма для збільшення продажів

 

Працюючи з планом магазину та планограмою, мерчендайзер може детально спланувати розміщення кожного стелажу та товарів на полицях. Таким чином, оптимізувати кожен квадратний метр площі торгового залу для збільшення продажів. Викладка товарів на планограмі створюється враховуючи принципи мерчендайзингу, маркетингу, психології поведінки та потреб клієнтів.

 

В процесі формування викладки, кожен SKU отримує своє місце на планограмі. Після того, як товар розміщують на полицях згідно планограм, з‘являється можливість відслідковувати продажі та аналізувати ефективність викладки на полицях. Це дає можливість зрозуміти найвигідніші місця на полицях, а також місця найменших продажів. Ця інформація дуже цінна, адже допомагає ефективніше розробити наступні викладки на планограмі орієнтуючись на історичні дані продажів та забезпечити максимальні продажі товарів.

 

 

Планограми для вигідного розміщення товарів на полицях

 

Безліч можливостей для продажу, про які ви раніше не думали. Завдяки планограмам відділ мерчендайзингу бачить цілісну картину розміщення товарів в магазині. Ретельно пропрацьована викладка - це продумане розміщення кожного SKU для кожного стелажу. Різні методи викладки впливають на сприйняття товарів покупцями та рішення здійснити покупки. 

 

З’ясуйте, які товари не продаються і розмістіть їх на планограмі поряд з найпопулярнішими товарами вашого магазину. Можливо, до цього часу покупці просто не помічали цей товар. Так, завдяки оновленій викладці, ви збільшите шанси кіпувлі товарів, що не продавались.

Використовуйте планограми для крос-мерчендайзингу і збільшуйте прибуток за рахунок розміщення супутніх чи додаткових товарів.

 

Крос-мерчендайзинг - метод, що використовується в роздрібній торгівлі в магазинах з вільним доступом до товарів (супермаркети, магазини самообслуговування, магазини формату "do-it-yourself). Це такий метод викладки в одному місці товарів різних категорій, але схожих за призначенням та доповнюючими один одного.

 

Проаналізуйте продажі і з’ясуйте за якими товарами ваші клієнти постійно повертаються в магазин. Поекспериментуйте і змініть розташування цих товарів таким чином, щоб постійні клієнти у пошуках цього товару обійшли більше торгової площі магазину. Так, зростатиме ймовірність супутніх покупок в магазині, а це збільшуватиме прибуток.

 

 

Планограма для контролю товарних запасів

 

Робота з планограмами має чимало переваг, в тому числі і можливості контролювати зміни в асортименті товарів в магазині.

Усі ритейлери знають, що найдорожчими товарними запасами є ті, що не обертаються, тобто не продаються і не приносять прибутків. Тому одним з важливих питань - є управління товарними запасами та зниження товарів нелівкідів.

Завдяки сервісу PlanoHero відділ планограмування може не тільки створювати планограми та відправляти їх на виконання, але й відстежує зміни в асортименті. Відділ мерчендайзингу має знати, які товари продаються, а які лежать мертвим грузом та не приносять прибутки. Так, сервіс повідомляє про нові активні товари, які необхідно викласти на планограми. Також спеціалісти за допомогою планограм можуть відстежити товари, які підлягають видаленню, чи товари, які мають нульові залишки.

 

Така інформація допомагає вчасно реагувати на проблеми, знизити надлишкові запаси та витрати на їх зберігання. Крім того, це можливості прогнозувати попит на товари, аналізуючи попередні продажі.

 

Оптимізація полиць для кожного товару в кожному магазині на основі його обсягу продажів, маржі та запасів дозволяє створити ефективну викладку. Зазвичай, найпопулярніші товари отримують більше місць для розміщення на полицях і їх легко знайти в магазині.

Окрім роботи з планограмами, сервіс PlanoHero дозволяє проводити аналіз продажів, асортименту, запасу полиці, визначати ефективність торгового простору для поліпшення викладки, а також отримувати звіти про рух покупців у торговому залі.

 

 

Планограма для управління промоакціями

 

Планограма - зручний інструмент для планування акційної викладки на полицях магазину. Формуючи планограму, відділ мерчендайзингу детально пропрацьовує промовикладку і налаштовує розміщення кожного акційного SKU.  Тут обов'язково враховуються усі параметри товарів, в тому числі розміри упаковки, коли акційний товар продають комплектом чи разом з товаром пропонується подарунок.

 

 

promotions

 

 

Робота з планограмами - це можливості найвигідніше презентувати акційні товари і максимально привернути увагу клієнтів.

У більшості випадків, такий товар розташовують на полицях рівня очей - на “золотій полиці”. Або ж під промотовари готують окреме місце в торговому залі. Використовуючи сервіс PlanoHero, мерчендайзери створюють промостелаж, формують окрему планограму та відправляють її на виконання в магазин. Система сервісу оперативно генерує звіти щодо продажів акційних товарів та запасу промотоварів. Таким чином, можна відстежувати продажі, зрозуміти наскільки ефективне розміщення конкретних товарів на полицях і вчасно реагувати на негативну динаміку. 

Управління промоакціями за допомогою планограм, використовуючи спеціальні сервіси, вдвічі скорочує час роботи з викладкою.

Аналізуйте рекламні кампанії. Тестуйте різні стратегії та оберіть ті, які найкраще працюють у вашій мережі. 

 

 

Чому планограми важливі для мереж?

 

Добре пропрацьована планограма може кардинально змінити продажі та підходи до управління запасами. Планограми допомагають оптимізувати простір магазину та полиць, збільшити продажі та покращити клієнтський досвід покупок. Використання планограм дозволяє дотримуватись стратегії мерчендайзингу, створюючи привабливу викладку товарів.

 

Робота з планограмами дозволяє краще зрозуміти ефективність кожного товару чи категорії та цінність кожного квадратного метру площі магазину. Планограми максимізують продажі та оборотність запасів. Це надійний інструмент управління викладкою та перетворення відвідувачів магазину у постійних клієнтів.

 

Шукаєте сервіс для створення планограм?

Спробуйте безкоштовну демо-версію PlanoHero