Викладка товарів в магазині

 

 

Планограма продуктового магазину. Типи викладки товарів в сервісі PlanoHero

 

 

Викладка товару на полиці визначає успіх усього магазину і має значний вплив на рішення покупця придбати товар. Тому глибоке розуміння того, як сформувати викладку і відсутність такого розуміння може створити дві кардинально різні ситуації в магазині: високий попит та продажі або залежаний товар та нульові продажі.

 

Що потрібно знати про викладку товару в магазині?

Викладка — це спланований продакт-плейсмент товарів на полицях в магазині. Полиці заповнюють товарами не хаотично. Місця для викладки товарів плануються заздалегідь за допомогою планограм враховуючи різні характеристики товарів, стелажів та торгового залу. 

 

Чому планограми важливі для магазинів?

Планограма викладки товару — візуальна схема розміщення товарів на торговому обладнанні в магазині. Планограми дають можливість спланувати викладку кожного SKU, категорії чи бренду. Це не тільки можливості побачити цілісну картину мерчендайзингу магазину, але відстежувати результати викладки та аналізувати ефективність розміщення товарів.

 

Рівень очей - це рівень покупки

 

Не всі полиці однакові. Продажі товарів з полиць на рівні очей є одними з найвищих. Тому для брендів, які хочуть бути поміченимми покупцями важливе розміщення товарів на полиці рівня очей. Конкуренція між брендами на полицях настільки велика, що їм доводиться досягати домовленостей з магазинами про свою частку на полицях. Більша частка полиці та більша кількість фейсів збільшує ймовірність покупки і виділяє товар серед конкурентів. 

 

Частка полиці (Share of Shelf) — це показник, який порівнює фейси бренду до загальної кількості доступних фейсів.Тобто частка позиці показує та вимірює популярність товару на полиці. 

 

 

Як порахувати частку товару на полиці?

 

 

Частка полиці (%) = (кількість фейсів для бренду ÷ загальна кількість фейсів) х 100

 

Звісно, створення планограми відбувається із врахуванням усіх домовленностей із брендами чи постачальниками та частки товарів на полицях. Частка бренду на полиці та місце розташування можуть дати перевагу над конкурентами. Звісно, більша кількість фейсів збільшує ймовірність того, що клієнт придбає продукт. Чим більша частка бренду на полиці, тим вищі продажі очікують у магазині.

 

Викладка схожа на гру, в яку грають магазин і покупець. І якщо покупцю здається, що похід в магазин — це просто покупки найнеобхідніших товарів. То насправді, це може перетворитись на купівлю товарів, які покупець насправді не планував купувати. Ціль викладки — привернути увагу покупця та мотивувати придбати товар.

 

Стратегічне розміщення товарів дозволяє прогнозувати продажі та налаштовувати викладку під потреби покупців, за домовленностями з брендами та за певними принципами мерчендайзингу.

 

Використовуйте спеціальні сервіси для роботи з планограмами і налаштовуйте викладку товарів враховуючи правила мерчендайзингу та  параметри товарів. Один з таких зручних сервісів - PlanoHero.

 

 

Як налаштувати викладку товарів в сервісі PlanoHero?

 

Різні типи обладнання та розміри товарів вимагають різних підходів до викладки. Під час формування планограми в PlanoHero налаштуйте глибину/висоту викладки, кількість фейсів кожного SKU, встановіть фасування та коєфіцієнт стискання товару для товарів в м’якій упаковці. Крім того, на основі викладеного товару, функціонал сервісу розраховує запас полиці. Так, мерчендайзер отримує інформацію про кількість днів на які вистачить конкретного товару.

 

Викладка блоками на планограмі

 

Сервіс PlanoHero дозволяє створити окремі зони на планограмі у вигляді блоків товарів. Блоки можна прив'язати певного бренду, категорії товару чи до постачальника. Функціонал сервісу PlanoHero дозволяє налаштовувати такі блоки окремо від іншої викладки та змінювати розміри самого блоку. У створеному бренд-блоці на планограмі можна автоматично викласти товари за допомогою функції автовикладки. 

 

Автовикладка товарів на планограмі

 

Автовикладка дозволяє сформувати планограму автоматично у декілька кліків. Сервіс може сформувати звичайну автовикладку розподіляючи товари  рівномірно по всій планограмі. Крім того, можна групувати товари вертикально по брендах, категоріях та постачальниках. Сортування товарів відбувається на кожній полиці зліва направо. Товари можна сортувати за розмірами та цінами, за зростанням чи спаданням. 

У PlanoHero  можна налаштувати параметр “Золота полиця” і товари з найбільшим оборотом будуть викладені на полиці рівня рук і очей покупця. Окрім групування та сортування товарів можна встановити обмеження кількості фейсів для кожного товару. 

 

 

Автовикладка PlanoHero

 

 

Автовикладка на основі продажів розраховує рекомендований відсоток викладки для кожного товару відносно його історичних продажів. Відсоток викладки кожного товару розраховується на основі періоду та чотирьох коефіцієнтів: коефіцієнт обороту, коефіцієнт кількості продаж, коефіцієнт прибутку та коефіцієнт кількості чеків. 

 

Автовикладка на основі планових відсотків. Встановлюєте власний плановий відсоток викладки для брендів та категорій товарів. Після цього товари викладаються автоматично на основі ваших планових відсотків.

 

Правила викладки 

 

Правила викладки - один з модулів сервісу PlanoHero, який дозволяє створювати власні правила для викладки товарів та застосовувати їх в будь-якому магазині мережі. Можна групувати товари на полицях за брендами та сортувати їх за розмірами. Потім усерединi групи бренду можна згрупувати товари, наприклад, по країні та сортувати за ціною. Завдяки правилам можна налаштувати викладку, групуючи товари одночасно за різними параметрами. 

 

Викладка враховуючи аналітику

 

Відстеження ефективності викладки за допомогою аналітики дозволяє зрозуміти активність покупців в магазині, виявити товари найвищого попиту та кількість продажів. 

 

Налаштувати увесь процес автоматизованої викладки допоможе сервіс PlanoHero. За допомогою цього інструменту можна створити викладку на планограмі у кілька кліків та налаштувати розміщення товарів.

 

 

Висновки

Розміщення товарів на планограмі - це практика викладки товарів на найвигідніші місця на полиці з метою заохотити покупця придбати товар.

 

Ефективне розміщення товарів у магазині підвищує впізнаваність бренду та максимізує продажі. При розробці стратегії викладки слід враховувати історичні продажі товару, трафік покупців у магазині, торгову площу, а також те, як ці ж товари продаються в інших магазинах. Крім того, розміщення товарів відбувається згідно розробленої стратегії мерчендайзингу та маркетингу.

Шукаєте сервіс для створення планограм?

Спробуйте безкоштовну демо-версію PlanoHero